Waarom zelf instructiefilmpjes maken?

  • Lln. kunnen op hun eigen tempo de instructie opnieuw bekijken en herhalen (en herhalen…). Ze kunnen de filmpjes pauzeren, terugspoelen of stoppen wanneer ze denken het te begrijpen.
  • Je spaart in de klas tijd uit met het opnieuw (en opnieuw) uitleggen van je instructie.
  • De lln. krijgen de instructie zoals jij het uitlegt.
  • Lln. zijn gemotiveerder om een tablet te nemen en het filmpje te herbekijken, dan in het boekje met de theorie te gaan zoeken. Vaak zijn het ook die leerlingen, die weinig kunnen aanvangen met de schriftelijke uitleg in dit boekje.

Wat heb je nodig om zelf een instructiefilmpje te maken?

Er zijn ondertussen al heel wat mogelijkheden:

  • Wanneer je al een bordles hebt gemaakt in bv. notebook, kan je deze les met ‘screencasting software’ zoals Screen-o-matic opnemen. Download hier een stappenplan. Ook Snagit (extensie voor Google Chrome) werkt naar behoren.
  •  Wanneer je beschikt over powerpoint, kan je hiermee een presentatie maken van wat je wil uitleggen en deze  vervolgens opnemen als video. Download hier een stappenplan.
  • Ga aan de slag met de app ‘Explain Everything‘ om een voorstelling te maken van wat je wil uitleggen en neem je instructie op. Explain Everything bestaat zowel voor windows (€3.99), als ipad (€ 3.99), androïd (€ 4.33) en chromebook. Je betaalt éénmalig voor deze app, maar je kan daarna zoveel instructiefilmpjes maken als je wil! Er zijn geen verdere kosten aan verbonden. Volg deze tutorial om alle mogelijkheden te verkennen. Volg dit stappenplan om met Explain Everything aan de slag te gaan.
    (Ook Educreations en ShowMe zijn 2 goede apps om instructiefilmpjes mee te maken. De apps zijn gratis te installeren, maar je wordt wel beperkt in het creëren van lessen of in de uitvoer van je filmpje. Wanneer je alle mogelijkheden wil benutten, moet je een betalend abonnement nemen.)

 

Zelf een instructiefilmpje maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *