supergoudvisjes

Differentiëren

Over dit onderwerp ben ik al geruime tijd aan het nadenken, want een computer of tablet moet toch ideaal zijn om elke leerling op zijn niveau te laten oefenen. Toen ik zelf nog les gaf, vond ik het soms moeilijk om mijn tijd juist te verdelen in: extra instructie voor de zwakkere leerlingen, daarna nakijken of je middengroep het weldegelijk begrepen had (Ik verbeterde altijd de 2 eerste oefeningen van elke oefening). Eventueel hier weer wat terug uitleggen. Ondertussen kwamen je snelle kinderen hulp vragen bij de ‘extra’ oefeningen. Bij dit alles mogen we niet vergeten om de werkhouding van de leerlingen voortdurend in het oog te houden, dus: Anneke, doe nu verder. Jolien, je moet tussenstappen noteren. Ja Andy, je mag naar het toilet, maar … En dit alles binnen de tijdstermijn van 50 min. minus 10 à 20 min. voor de instructie, boeken uitdelen, nog iets in het agenda noteren, het tussendoortje… En dat herhalen we dan x keer per dag.

Hoe sommige leerkrachten het dan nog klaar kregen om binnen deze tijdstermijn alles verbeterd te hebben en hun bureau netjes te houden, blijft voor mij een raadsel.

Hoe zou ik mijn toekomstige klas dan inrichten? Het standaard werkboek verhuist naar de prullenmand. Leerlingen bekijken de initiatie op het digitaal bord. Daarna nemen de kinderen hun tablet en kunnen ze kiezen: ze bekijken een verkorte instructie opnieuw of ze beginnen aan de oefening ‘Heb ik het begrepen?’. Hebben ze voldoende gescoord op deze oefening kunnen ze verder met de oefenreeks. Was het resultaat onvoldoende, moeten ze de verkorte instructie volgen. De leerkracht kan op haar tablet live volgen hoe de leerlingen scoren op elke oefening. Zo weet ze onmiddellijk wie extra hulp nodig heeft om verder te geraken.  Oefeningen waarbij een groot deel van de kinderen strandt, kan ze dan herhalen aan het digitaal bord.

Jammer genoeg zijn onze taal- en wiskundemethodes zo ver nog niet, maar gelukkig bestaat er wel al een heleboel waarmee we nu aan de slag kunnen!

Sommenplaneet Woordkasteel Bingel: Taken  Ambrasoft  Wrts